İLGİLİ ÜLKELERE AİT GEÇİŞ BELGELERİ

Araçların yabancı ülkelere giriş yapmaları, transit geçişleri, veya bu ülkelerden 3. ülkelere yönelik dönüş yükü almaları halinde gereklidir.
1-İKİLİ: Bu belge iki ülke arasında yükleme, boşaltma yapıldığında kullanılır.
2-TRANSİT: Bu belge transit olarak geçiş yapılan ülkelr için verilir.
3-ÜÇÜNÇÜ ÜLKE: Farklı bir ülkeden farklı bir ülkeye taşıma yapıldıgında mesala Almanya'dan yükeleme yapıldı aracınızda hem bulgaristan'a taşıma var hemde Türkiye'ye
bulgaristana'a yapacağınız taşıma için verilen belge 3.ülke belgesi olarak adlandırılır.
4-UBAK/CEMT/ECOMT: Ubak belgesi ulaştırma bakanlığı kara ulaştırması genel müdürlüğü tarafından nakliyeci firmalara verilen bir belge türüdür.(ubak defteri)
Bu belge ile transit geçiş ve yükleme, boşaltma işlemleri yapılır. Üzerinde ayrıca hangi ülkede geçerlilik yoksa belirtilir.
5-FRANSA ÇOK GİRİŞLİ BELGE: Bu belge türü çok amaçlı olup transit, yükleme ve boşaltma yapılır.Ayrıca jandarma belgesi adı altında bir belge ile kullanılır.
6-BELÇİKA ÇOK GİRİŞLİ BELGE :Bu belge türü'de çok amaçlı olup transit, yükleme ve boşaltma yapılır.Ayrıca fransa belgesindeki gibi jandarma belgesi adı altında bir belge ile kullanılır.

ÜCRETİNE (ÜCRET TİPİNE) GÖRE BELGELER
1-ÜCRETLİ
2-ÜCRETSİZ
3-SAAT ÜCRETLİ
ARAÇ TİPİNE GÖRE BELGELER
1-KONVANSİYONEL
2-EURO1
3-EURO2
4-EURO3
5-EURO4

DİĞER BELGELER
1-YARI ROMORK ÇEKTİRME BELGESİ:mor belge olarak ta adlandırılır. Üçretsizdir İtalya'da geçerli olan bu belge RO-RO ile limana getirilen yarı romorkların italyan çekiçileri tarafından iç taşımaya müdahil edilmesini sağlar.
2-BONUS BELGELER:
2-1)AVUSTURYA: Bir defa tren kullanarak geçiş yapan araclara verilen bir kullanımlık bonus belgesidir. Bu belge ile arac trene bindirilmeden karayolunde seyredebilir.
2-2)AVUSTURYA SÜPER BONUS: 3 ay içerisinde Avusturyanın koymuş bulunduğu baraj sayıyı geçenlere bu sayının yarısı kadar üçretsiz belge verilir.
2-3)RUSYA:Türkiye ile karşılıklı bir anlaşma gereği rusya plakalı bir aracı yükleyen nakliyeci
dört (4) adet bonus belgesi kazanmaktadır.
2-4)RUSYA OTO TAŞIYICI BELGESİ:280 USD tutarında ücretli bir belgedir.
3-FRİGO BELGESİ:Firigo araclara tahsis edilen bir belgesisir.
4-BEYAZ BELGE:İtalya'da geçerlidir. RO-RO ile yapılan taşımalarda aracın VİLLACH'a kadar gidebilmesini sağlayan nakliyecinin önünü 200 KM kadar açan bir belgedir.
5-SAAT ÜÇRETLİ BELGE:Sadece romanya'da geçerli olan bir uygulamanın belgesidir.Romanya sınırlarına giren aracın 36 saat içerisinde 100 euro ödeyerek seyretmesini sağlar 36 saatin aşılması durumunda ise ek ücret süreye göre ücret ödenir.

NOT: Avusturya ve macaristan'da geçiş belgesi çekiçiye diğer tüm ülkelerde ise romorklara aiittir.

















































































Hiç yorum yok: